BIOKUNSTSTOFFEN

De laatste jaren komen er steeds meer biologische kunststoffen (biokunststoffen) op de markt voor verpakkingen. Het is daarbij van belang om een onderscheid te maken tussen ‘biogebaseerde’ (bio-based) en ‘bio-afbreekbare’ (bio-degradeable) verpakkingen.

Biogebaseerde kunststoffen

Deze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals zetmeel, glucose, plantaardige oliën en cellulose. De grondstoffen komen uit verschillende landbouwproducten of plantresten, waarna ze worden omgevormd tot basisstoffen voor de verwerking naar verschillende types biokunststoffen. Biogebaseerde kunststoffen zijn niet per definitie biologisch afbreekbaar. Ze hebben over het algemeen dezelfde eigenschappen als hun fossiele voorlopers. Het grote voordeel van deze grondstoffen is dat ze via een bestaand recyclingproces verwerkt kunnen worden en opnieuw in te zetten zijn als basis voor kunststof producten.

BioPET als vervanging van Virgin PET

Sinds enkele jaren bestaat BioPET, een kunststof op basis van dertig procent hernieuwbare en zeventig procent oliegebaseerde grondstoffen. BioPET wordt vanaf 2009 gebruikt door onder andere Coca Cola onder de naam ‘Plant Bottle’. Ook PET Power biedt zijn klanten de mogelijkheid deze kunststofsoort te gebruiken. De mechanische en thermische eigenschappen van BioPET zijn gelijk aan andere oliegebaseerde PET producten. De kleurtint kan per type echter enigszins verschillen. Tests met dit materiaal door de R&D-afdelingen van PET Power tonen aan dat BioPET goed te verwerken is en een gelijkwaardige vervanging is van ‘Virgin PET’ (nieuwe polyethyleentereftalaat).

Nieuwe ontwikkelingen in PET verpakkingen

Er lopen onderzoeken naar de inzet van honderd procent Biogebaseerde PET. PET Power volgt deze ontwikkelingen op de voet en doet gezamenlijke tests met leveranciers.

Biologisch afbreekbare kunststoffen

Biologisch afbreekbare kunststoffen kunnen gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen én/of fossiele grondstoffen. Ze zijn, met behulp van micro-organismen, biologisch af te breken of (industrieel) te composteren.

hier komt tekst